Evraklar,Kriterler ve Basvuru İslemleri

Gerekli Evraklar,Kriterler ve Basvuru İslemleri

Arkdaşlar bu bölümde bir Alman Üniversitesine başvururken genel olarak hangi belgeler gerekli,ne şekilde gönderilir ve ne zaman gönderilmeli gibi detaylara ineceğim.Bir Alman üniversitesine başvuracağımız zaman eyalete bağlı olarak 2 muhatap olacağımız kurum ortaya çıkıyor: 1. Üniversite ve 2. Auslaenderstudienkolleg

  

Auslaenderstudienkolleg: Bahsettiğim kurum bizim Lise Notlarımızı ve Ösym Sonucumuzu değerlendirerek hangi bölümleri okuyabileceğimize karar veren ve lise diploma notumuzu Abitur puanına hesaplayan kurumdur.Örnek olarak http://www.ask.fh-konstanz.de Baden Württemberg eyaleti için yabancıların başvurularındaki ilk durağıdır. (Hessen Eyaleti için Uni-Asist)

  

Farzedelim ki Stuttgart Üniversitesine başvurumuzu yapacağız,bunu kendim tecrübe ettiğim için örnek olarak sunuyorum, yapmamız gereken adımları açıklayarak sıralayalım:

  

1) Başvurumuza başlarken Universiteye başvurabilmek için bir Abitur Puanına ihtiyacımız var sonuçta Türk Lise Diploma puanıyla başvuramayız.Bu yüzden ilk olarak ASK (Auslaenderstudienkolleg) http://www.htwg-konstanz.de/Bewerbungsunterlagen sitesine giderek incelemeye başlıyoruz.

Antrag auf Zeugnisanerkennung : Başvuru belgesini doldurmamız ilk adımımız

Lebenslauf (Tabelle) mit Übersicht über die bisherige Ausbildung (bitte drucken oder mit Druckbuchstaben schreiben) : Cv’miz tablo şeklinde hazırlanmalı örnek:

Reifezeugnis : Diplomamız

Vollständige Liste der Fächernoten zum Zeugnis: Lise not dökümü

Nachweis der deutschen Sprachkenntnisse : Dil yeterliliği; TestDaF Marmara Üniversitesi tarafından yapılmaktadır

(B1, obere Grundstufe, ZDaF, B2, Mittelstufe 1, ZMP) oder wenn bereits vorhanden: ZOP, PNDS, DSH, TestDaF.

Ein Passfoto : Biyometrik fotoğraf

Nachweis über bestandene Hochschulaufnahmeprüfung : Üniversite kazandı belgesi

Okuduğunuz üniversitenin Öğrenci belgesi ve transkript

*Bu belgeler kurum tarafından onaylı ve belgenin aslı ingilizce veya fransızca değilse almanca diline çevrilmelidir.

*Bu işlemler ücretlidir

 

!!! Almanya’da okumaya karar verdiğiniz an bu işleme başlayın belgelerin Almanya-Türkiye arasında posta ile ulaşacağından bir kaç haftanızı alabilir.

 

2) ASK kurumu kendi işlemlerini sonlandırdıktan sonra size ve Üniversitenize gerekli bilgileri içeren bir belge postalıyor.

Bu belgede bilgileriniz,okumaya izin verilen bölümler ve en önemlisi Lise ve ÖSYM başarınızın Abitur puanına hesaplanmış hali yazıyor, (1-6 arasında) 1=en yüksek..

 

3)Bu işlemlerden sonra okumak istediğimiz Üniversitenin Web sayfasından ‘Zulassungsantrag’ yani başvuru formunu dolduruyoruz.Üniversiteye bağlı olarak sadece Online doldurup onaylamak yeterli olabiliyor ancak bazı Üniversitelerin sistemi bu formu doldurtup sizden çıktısını imzalı şekilde posta veya fax yoluyla talep edebilir.

*Hesaplanmış olan Abitur puanımız bu formda bizden isteniyor.

*Başvuru süreçleri Almanya’nın bir çok Üniversitesinde : 15 Temmuz Kış Sömestır, 15 Ocak Yaz Sömestır

*Bazı Alman Üniversitelerinde Türkiye’den farklı olarak ara dönemde de eğitime 1.Sınıf (yeni başlayan) olarak başlayabilirsiniz.

*Sadece bi üniversiteye değil birden çok üniversiteye başvurmanızı tavsiye ederim

*Başvurunuzu bitirdikten sonra Vize işlemleriyle uğraşacağınız için başvuru durumunuzu sürekli takip etmelisiniz çünkü başvuru teyidiyle birlikte vizeye başvuracaksınız.(Üniversitelerin onay e-posta’larının alt tarafında ‘Bu belge mühürsüz olarak da geçerlidir’ yazısını görebilirsiniz.Bu halde direk vize işlemlerinizi başlatabilirsiniz

  

Üniversiteden kabul aldıktan sonra yatırmanız gereken bazı ücretler doğacak;

-Studiengebühren(Harç) *buraya tıklayarak hangi eyalet ne kadar harç talep ediyor öğrenebilirsiniz

-Studienbeitrag

  

4) Başvuru teyidinizi ‘Zulassungsbescheid’ veya ‘Bewerbungsbestaetigung’ belgeniz geldikten sonra sıra vize işlemleri kalıyor geriye.Vize randevunuzdan önce aşağıdaki e-mail ile Konsolosluk tarafından bilgileneceksiniz.Randevu almak için (+90) 212 – 340 4900 numarasını arayarak 23 tl yatırıp randevu gününüzü seçebilirsiniz.

1. [ ] ÖNEMLİ : Evraklar, mail gönderimindeki sıraya göre sunulmalıdır

2. [ ] Müracaat şahsen yapılmak zorunda

3. [ ] Vize İşlem ücreti, Reşit olanlar için 60 Euro, Reşit olmayanlar için 30 Euro Euro ve tam olarak getirilmesi gerekmektedir

4. [ ] 3 adet Biometrik vesikalık resim Resmin özelliği; * Son 6 ayda çekilip en son görünüşü yansıtmalı * 45 X 35 mm ebatlarında olmalı. * Kenarları çerçevesiz olması gerekmekte * Yüzü önden yansıtmalı, başınız açık ve gözlerin tümü gözükmeli

5. [ ] 10 yıldan eski olmayan en az 12 ay geçerli Pasaport Pasaportta vize basılması için VİZELER sayfalarında en az 2 boş sayfa olması gerekiyor.

6. [ ] 2 adet İkamet Müsadesi vize başvuru formu Almanca olarak eksikiz, okunaklı bir biçimde doldurulmuş ve başvuru sahibinin kendi elyazısı ile imzalanmış 2 adet Ikamet Müsadesi Başvuru Formu. Forma başvurunuzdan önce vize bölümünün girişinden ücretsiz veya http://www.almanya.org.tr veya http://www.iks.com sayfasından ulaşabilirsiniz.

7. [ ] Tüm Schengen ülkelerinde geçerli, Seyahat ve Sağlık Sigortası aslı ve fotokopisi. Sigorta aşağıda belirtilen hizmetleri kapsamalı ; – Tüm Schengen Ülkelerinde için geçerli olmalıdır. – Teminat limiti en az 30.000,- Euro olmalıdır. – Sigorta firmasının Schengen ülkeleri ve Lichtenstein da şubesi bulunmalı. – Acil tıbbi müdahale, hastanede acil yatılı tedavi ve hastalık halinde ikamet edilen ülkeye geri gönderilme masraflarını içermelidir. – Sigorta, Almanyada yaptırılacak olan Yerel Üniversite sigortasının başlangıcına kadar olan süreyi kapsamalı. – Sigorta poliçesinin aslı ve fotokopisi sunulmalı. – Poliçede sigortanın tüm schengen ülkelerini kapsadığına dair ibare olmalı. Sadece Avrupa capında yazması yeterli değildir. – 65 yaşının üzerinde olan başvuru sahiplerinin yaptıracakları poliçelerde herhangi bir ihraç ve yaş sınırlaması olmamasına dikkat edilmesi gerekmekte.

Önemli: Başlangıç günlerinde saat 12.00 ve/veya bitiş günlerinde saat 12.00 yazılmış olan poliçelerin ibrazında, başlangıç ve bitiş günleri vize süresine dahil edilemez, zira vize tam gün olarak verilmektedir. Schengen ülkelerine giriş saati 12.00den sonra ve çıkış saati 12.00den önce olacağı uçuş rezervasyonu ile teyit edilse de, belirtilen tam gün uygulaması geçerlidir.

8. [ ] Üniversite Başvuru Teyidi veya Kabul Belgesi aslı ve iki fotokopisi (Bewerberbestaetigung) veya (Zulassungsbescheid)

9. [ ] Dil kursu kayıt belgesi aslı ve iki fotokopisi Almanya dan haftada en az 18 ders saati olan bir dil kurs kayıt belgesini aslı ve ikişer adet fotokopisi veya Almanya da öğrenim yapabilecek derecede dil bilgisi

10. [ ] Almanyadan, Eğitim Taahütnamesi aslı ve fotokopisi Öğrenim süresi boyunca eğitim ve geçim masraflarını kapsayan, Almanya dan verilmiş, Alman ikamet yasasının 68.maddesi gereğince bir Taahhütnamenin aslı ve fotokopisi.

11. [ ] Öğrenim durumunu gösterir belgeler aslı ve iki fotokopisi + tercümelerinin aslı ve 2 fotokopisi

12. [ ] Transkript aslı ve 2 fotokopisi + tercüme aslı ve 2 fotokopisi

13. [ ] Öğrenim görülecek üniversiteye ait belgeler aslı ve 2 fotokopisi ( bulunduğu şehir, bölüm, fakülte)

14. [ ] Okul/üniversiteden mezun olduktan sonra yapılan işlerle ilgili belge aslı ve 2 fotokopisi+ tercümesi Çalışma belgesi, sertifika gibi evraklarla kanıtlanabilir

15. [ ] Tam Tekmil Vukuatli Toplu Nüfus Kayıt Örneği aslı ve fotokopisi + tercüme aslı ve 2 fotokopi Tam Tekmil Vukuatli Toplu Nüfus Kayıt Örneği içeriisnde yer alan DÜŞÜNCELER bölümü eksiksiz doldurulmalıdır. (Nüfus Müdürlüğünden temin edebilirsiniz)

16. [ ] Pasaport dairesinden eski pasaport bilgilerinizi içeren Pasaport protokolü aslı ve fotokopisi

17. [ ] Türkiye`de yaşayan ebeveyne ait ikametgah ilmuhaberi aslı ve 2 fotokopisi

18. [ ] Var ise eski Pasaportlar sunulmalı

Yorum bırakın